top of page

Wie de F* is TRIJN?

speeldata:

8 sept t/m 1 oktober 2023

wieDeFIsTrijnCampagneBeeld.tif

Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaar Ontzet. 450 jaar geleden hielp zij vanaf de stadsmuren de Spaanse bezetter te verjagen. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van de Grote Kerk door de binnenstad naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? Een muziektheatrale productie vol geluidskunst van Fedde &de Carvalho.

 

In de monumentale consistorie heeft Trijn al zingend mot met een autoritaire geschiedschrijver. Hij maakte van haar een angstloos manwijf, Trijn heeft zo haar eigen verhaal. Dan doet Trijn een bevrijdende ontdekking over de vermogens die zij in het hiernamaals heeft. Zij geeft stem aan een judoka, wethouder, vrouwen coach met migratie achtergrond, jonge vrouw die op vrouwen valt en hét Alkmaarse kaasmeisje. Oer-Alkmaarse locaties als het stadhuis, de Mient, de waag en het victoriepark vormen het muzikale decor van de verhalen die zij dankzij Trijn eindelijk zelf mogen vertellen. Wat hebben deze vrouwen met elkaar gemeen? Via vervreemdende klankwerelden betreden we een bijzondere nieuwe realiteit. Wie de F* is TRIJN geeft een avontuurlijke, actuele en muzikale inkijk in de vrouwelijke kant van een samenleving die de erfenis vormt van het Alkmaars ontzet.

CREDITS: Anne Roos Rosa de Carvalho (concept, script, regie) / Fedde ten Berge (geluidskunst, compositie) / Sofieke de Kater (spel, zang) / beeld ontwerp: Okke van Breemen / productie assistentie: Marieke Buytenhuijs.

met dank aan: Gemeente Alkmaar, Victorie Cultuurfonds, 450 jaar Alkmaars ontzet, Monumentendag Alkmaar, VVV Alkmaar, Gemeente archief Alkmaar, alle vrouwen die deelnemen.

bottom of page